Το ανθρώπινο χέρι είναι ένα σύνθετο όργανο που περιέχει δέρμα, μύες, τένοντες, αγγεία, νεύρα και οστά. Καθώς το ανθρώπινο έμβρυο σχηματίζεται, μια περίπλοκη διαδικασία ανάπτυξης και διαφοροποίησης πραγματοποιείται για να σχηματιστεί ένα κανονικό ανθρώπινο χέρι.

Αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ο τραυματισμός των παιδιών στους μαλακούς ιστούς ή στα οστά του προσώπου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν συμμετέχουν σε καλοκαιρινές δραστηριότητες και τείνουν να είναι πιο δραστήρια. Ενώ τις περισσότερες φορές είναι αθώοι οι τραυματισμοί αυτοί, ορισμένα κατάγματα (σπασίματα) των οστών του προσώπου μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα.

Η παράλυση ή πάρεση του προσώπου εμφανίζεται όταν ένα νεύρο του προσώπου (ονομάζεται προσωπικό νεύρο), το οποίο ελέγχει και ενεργοποιεί τους μύες του, δεν λειτουργεί.

Τα περισσότερα παιδιά όταν γεννιούνται τείνουν να έχουν μικρότερη κάτω γνάθο σε σύγκριση με την άνω γνάθο τους αλλά, καθώς μεγαλώνουν, η κάτω γνάθος σταδιακά φτάνει το μέγεθος της άνω γνάθου καθιστώντας το πρόσωπο συμμετρικό και φυσιολογικό. Ωστόσο, ορισμένα μωρά γεννιούνται με αφύσικα μικρότερο σαγόνι. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μικρογναθισμός (ή μικρογναθία).

Η αύξηση του μεγέθους του μαστού περιλαμβάνει τη χρήση ενθεμάτων στήθους ή μεταφοράς λίπους για να αυξηθεί το μέγεθος τoυς. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τον όγκο του μαστού που χάθηκε μετά από μεγάλη μείωση του βάρους ή από εγκυμοσύνη, να επιτύχει ένα πιο στρογγυλό σχήμα του μαστού ή/και να βελτιώσει τη φυσική ασυμμετρία των δυο μαστών.

Οι ραγάδες είναι ένας τύπος «ουλής» στο δέρμα που μερικές φορές αναφέρονται και ως «ραβδώσεις». Δημιουργούνται όταν προκαλείται μια ρήξη (σχίσιμο) στο χόριο ή στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος, συχνά από απότομο τέντωμα του ιστού. Αυτή η ρήξη του κολλαγόνου και της ελαστίνης αφήνει μια μόνιμη ουλή όταν επουλωθεί στην επιφάνεια και σχηματίζεται η ραγάδα όπως τη γνωρίζουμε.

Η απόφαση ενός ασθενούς να προχωρήσει σε ρινοπλαστική προέρχεται είτε από τη δυσαρέσκειά του για ένα ή περισσότερα φυσικά χαρακτηριστικά της μύτης του είτε από λειτουργικά ή αισθητικά προβλήματα λόγω τραυματισμού ή τραύματος.

Σε όλους είναι γνωστά τα εντυπωσιακά αισθητικά αποτελέσματα που μπορεί ένας ασθενής να απολαύσει μετά την κοιλιοπλαστική, την επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το περιττό δέρμα μαζί με το υποδόριο λίπος στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς και στις περισσότερες περιπτώσεις αποκαθίσταται και το μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα.

Έχοντας πολλά και εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης του προσώπου στη διάθεσή μας καθώς και πολλές θεραπείες που αντιμετωπίζουν τα σημάδια γήρανσης, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο λογικό είναι χειρουργική επέμβαση του facelift να αποτελεί ακόμα και σήμερα μια επιλογή για έναν ασθενή. Η απάντηση είναι σαφής: Το face lift μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα που καμία άλλη θεραπεία δεν μπορεί και γι’ αυτό το λόγο παραμένει μια διαχρονική και εξαιρετική επιλογή για πολλές γυναίκες και άνδρες.

Τα ενέσιμα υλικά είναι ένας εύκολος, αποτελεσματικός και ευέλικτος τρόπος για την ανόρθωση, τη σύσφιξη και την αποκατάσταση του όγκου του προσώπου. Μπορούν να εξαλείψουν προσωρινά βαθιές ρυτίδες ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων, τόσο σε ηλικιωμένους, όσο και σε νεότερους ασθενείς. Τα σημαντικά αυτά χαρακτηριστικά τους, καθιστούν τη βοτουλινική τοξίνη και το υαλουρονικό οξύ ίσως τις πιο δημοφιλείς ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες στη χώρα μας.

H πανδημία του κορονωϊού (CoViD-19) επηρέασε την καθημερινότητα μας και διαφοροποίησε κατά πολύ τους τρόπους των κοινωνικών επαφών, τις εκδηλώσεις αλλά και την παροχή υπηρεσιών από διάφορους κλάδους.

Η Πλαστική, Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική είναι μία ιατρική χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται τόσο με την αποκατάσταση βλαβών και ελλειμμάτων του δέρματος και των μαλακών μορίων, καθώς και με τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης των ασθενών.

Χρήσιμες Συμβουλές για την Επιλογή Πλαστικού Χειρούργου

Οι τεχνητές προθέσεις και τα ενθέματα που χρησιμοποιούνται στο ανθρώπινο σώμα ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων ιατρικών εμφυτευμάτων ή προθέσεων.