Η απόφαση ενός ασθενούς να προχωρήσει σε ρινοπλαστική προέρχεται είτε από τη δυσαρέσκειά του για ένα ή περισσότερα φυσικά χαρακτηριστικά της μύτης του είτε από λειτουργικά ή αισθητικά προβλήματα λόγω τραυματισμού ή τραύματος.

Η ρινοπλαστική κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των δέκα κορυφαίων πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων παγκοσμίως. Όμως, παρά το γεγονός ότι μπορεί να ακούγεται σα μια απλή χειρουργική επέμβαση, απαιτεί υψηλό επίπεδο εμπειρίας και εκπαίδευσης από τον πλαστικό χειρουργό.

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η μύτη αποτελείται από χόνδρο, μαλακό ιστό και μικρά οστά, τα οποία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το σχήμα και την εμφάνισή της. Οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία αυτά αλλάζουν σημαντικά την εμφάνισή της. Η πολυπλοκότητα αυτή καθιστά τη ρινοπλαστική μια περίπλοκη διαδικασία.
Κατά τη χειρουργική επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός επεμβαίνει σε όσα στοιχεία χρειαστεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά τεχνικών, για να αλλάξει τη μύτη τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί τόσο από τους προσωπικούς σας στόχους όσο και από τη φυσική ανατομία της μύτης σας όπως κι από οποιοδήποτε προηγούμενο τραύμα ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει γίνει στην περιοχή.


Για ποιο λόγο κάποιος να προχωρήσει σε ρινοπλαστική;

Για να αλλάξετε την εμφάνιση της μύτης σας
Πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται να προχωρήσουν σε ρινοπλαστική θέλουν να αλλάξουν το σχήμα και την εμφάνιση της μύτης τους, η οποία είναι γνωστή ως αισθητική ρινοπλαστική. Ανάλογα με την ανατομία της μύτης σας και την εμφάνιση που επιθυμείτε, η επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει μόνο μικρές αλλαγές στη δομή που οδηγούν σε ορατές αισθητές βελτιώσεις.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλαγή πολλαπλών στοιχείων της εσωτερικής δομής της μύτης θα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η εμφάνιση που θέλετε. Η αισθητική ρινοπλαστική γίνεται συνήθως για να αλλάξει το συνολικό σχήμα της μύτης, καθιστώντας την ευρύτερη, μεγαλύτερη, στενότερη ή μικρότερη - με στόχο να βελτιωθεί η συνολική αναλογία και ισορροπία του προσώπου. Για το λόγο αυτό, ίσως χρειαστεί παρέμβαση και στην άκρη της μύτης.

Για να βελτιώσετε την αναπνοή σας

Τραυματισμοί, γενετικές ανωμαλίες και εξογκώματα μέσα στη μύτη μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αέρα και να δυσκολέψουν την αναπνοή. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ρινοπλαστική μπορεί να περιλαμβάνει εργασίες στις διόδους που μπαίνει ο αέρας και οι αλλαγές στο σχήμα ή τη δομή της μύτης σχεδιάζονται έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να ρέει κανονικά.
Η περίπτωση αυτή πιθανότατα θα περιλαμβάνει την επέμβαση στο διάφραγμα, - το μακρύ, μεγάλο κομμάτι του χόνδρου που διατρέχει το κέντρο της μύτης- . Η εργασία στον μαλακό ιστό μέσα στο ρουθούνι μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αέρα διευρύνοντας το διάστημα μεταξύ του διαφράγματος και των πλευρικών τοιχωμάτων και του μαλακού ιστού της μύτης, που συνήθως αναφέρεται στην περιοχή της ρινικής βαλβίδας.


Πότε να επιλέξω τη ρινοπλαστική;

Η απόφαση να υποβληθεί κάποιος σε ρινοπλαστική είναι προσωπική, βασισμένη στη δυσαρέσκεια με ορισμένα χαρακτηριστικά της μύτης και στην επιθυμία για διαφορετική εμφάνιση. Η παρουσία ενός ή περισσότερων ανεπιθύμητων ρινικών χαρακτηριστικών οδηγούν προς τη ρινοπλαστική, όπως για παράδειγμα:
•    Ένα στραβό διάφραγμα που κάνει τη μύτη να φαίνεται εκτός κέντρου
•    Ένα χτύπημα στη γέφυρα της μύτης
•    Μια δυσανάλογα πλατιά μύτη
•    Μια παχιά ρινική άκρη, ασύμμετρη, ή υπερβολικά προεξέχουσα
•    Αισθητικές ανωμαλίες λόγω τραυματισμού ή τραύματος


Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν η ρινοπλαστική είναι κατάλληλη για εσάς;


•    Πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε είδος επέμβασης, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε τις προσδοκίες και επιθυμίες σας, τι εμπλέκεται με την επέμβαση, πώς πρέπει να προετοιμαστείτε για αυτήν, τους κινδύνους που εμπλέκονται και τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

•    Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την ρινοπλαστική καθώς και για το τι πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά την επέμβαση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://hespras.gr/el/audience-area/aesthetic-plastic-surgery/241-rhinoplasty-el

•    Εάν πιστεύετε ότι η ρινοπλαστική ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε μια συνάντηση για τη συμβουλευτική διαδικασία με τον πλαστικό χειρουργό σας από τον οποίο θα ενημερωθείτε σωστά για την ασφάλεια της όλης διαδικασίας και το τελικό αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκάτε. Ένας έμπειρος πιστοποιημένος Πλαστικός Χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και το εξειδικευμένο προσωπικό του είναι επιλογή ασφάλειας και επιτυχίας. Για την ασφάλεια σας, επιλέξτε τον Πλαστικό Χειρουργό σας από εδώ : https://www.hespras.gr/el/members